Toasty

se hodí k různým příležitostem. K jejich přípravě potřebujeme hlavně bílou veku, nejlépe den starou, nebo anglický toastový chléb, tuk nebo máslo nebo olej.

Jemný rybí toast

1/2 bílé veky, 50 g másla na potření a na bešamel, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l mléka, sůl, muškátový oříšek, citrónová šťáva, 200 g rybího filé, 50 g sýra, hrst pažitky

Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Zředíme jí a povaříme do husta s mlékem. Osolíme jí a okořeníme muškátovým oříškem a ochutíme citrónovou šťávou, doplníme nastrouhaným sýrem. Silnější plátky veky nejdříve potřeme rozpuštěným máslem, poklademe tenkými plátky filé, které osolíme. Polijeme hustým bešamelem a zapečeme. Před podáváním posypeme na drobno nakrájenou pažitkou.

Cibulový toast

1/2 bílé veky, olej, cca 500 g cibule, kari, 100 g turistického salámu, 2 vejce, petrželka

Plátky veky potřeme tence olejem. Poklademe je oloupanou, na tenká kolečka nakrájenou a krátce spařenou cibulí, posypeme kari, poklademe tenkými plátky salámu a potřeme rozšlehaným a mírně osoleným vejcem. Tousty zapečeme. Před podáváním posypeme na drobno nakrájenou pažitkou.

Tousty s vařeným hovězím masem

1/2 bílé veky, olej na opečení, 250 g vařeného hovězího masa, 1 cibule, 50 g eidamu, 1 vejce, 1/2 lžičky kari, sůl

Nejdříve umeleme hovězí maso s cibulí, dáme na malé množství oleje a promícháme s nastrouhaným eidamem, vejcem, kari a solí. Dobře promíchanou pomazánkou potíráme plátky veky, které jsme opekly na oleji. Můžeme ozdobit např. ředkvičkou, rajčetem, …