Hlemýždi

Hlemýždě v různých úpravách je vhodné podávat jako předkrm při slavnostnějších příležitostech. Patří k nim vždy česnek a máslo. Podáváme je nejčastěji s bílým pečivem nebo chlebem a vínem. K hlemýžďům s ulitami dáváme menší vidličku.

Plnění hlemýždi

100 g másla utřeme s drobně nakrájenou cibulkou, přidáme mletý pepř, drobně posekanou pažitku a utřený česnek se solí. Hlemýždě nakrájíme na plátky, smícháme s polovinou másla a necháme ustát. Ulity naplníme připravenou nádivkou a otvor uzavřeme druhou polovinou másla. Takto upravené ulity vložíme do pekáčku na vrstvu soli otvory nahoru a pečeme 10 minut.

Smažení hlemýždi

Hlemýždě necháme odkapat a obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Smažíme na oleji a přidáváme usmaženou petrželovou nať. Můžeme k nim podávat Remuládovou omáčku s bílým chlebem. Talíře můžeme ozdobit ulitami.

Remuládová omáčka pro 10 osob:

Do 200 g majonézy přidáme 50 g drobně posekané sladkokyselé okurky, 30 g kaviáru, šťávu z poloviny citrónu, 10 g jemně sekané pažitky, 1 drobně sekané vařené vejce, 1 dcl vařeného bílého vína a trochu worshestru.

Hlemýždi v rajčatovém protlaku

Usmažíme na drobno pokrájenou cibulku na 5ti polévkových lžících oleje, přidáme lžíci rajčatového protlaku, sůl, mletý pepř, bobkový list, polévkovou lžíci octa, lžíci mouky a zalijeme vodou. Omáčku vaříme asi 10 minut. Pak vložíme celé hlemýždě a vaříme ještě 15 minut. Podáváme s bílým pečivem.

Hlemýždi s jablečným křenem

Hlemýždě krátce povaříme v osolené vodě. Necháme okapat, vysypeme na misku, přikryjeme ubrouskem a podáváme za tepla s jablkovým křenem.

Jablkový křen:

Nastrouhaný křen smícháme s nastrouhanými jablky v poměru 1 : 1 a přidáme 3 polévkové lžíce sladkokyselého nálevu /nálev může být z okurek/.

Hlemýždi s vinnou omáčkou

Utřeme 100 g másla, 40 g sardelové pasty, citrónovou kůru, muškátový květ, česnek utřený se solí a smícháme se strouhankou z 1 housky.Touto nádivkou naplníme z části ulity. Do každé ulity přidáme jednoho okapaného hlemýždě a doplníme nádivkou až k okraji ulityNa pánvičku nastrouháme jednu housku a do zlatova opečeme na másle. Přidáme hovězí vývar, bílé víno a asi 290 g sardelové pasty a povaříme. Vložíme naplněné ulity a dusíme asi 15 minut.